Klauzula informacyjna

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie
o ochronie danych) informuję, że:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Koszalinie przy ulicy Racławickiej 13, reprezentowane przez Dyrektora Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Koszalinie
  2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych (IOD) w Centrum – Anna Darnielewicz  94 71 40 224, e-mail: iod.pcpr@powiat.koszalin.pl
  3. Dane osobowe przetwarzane będą w celu realizacji zadań ustawowych realizowanych w powiecie koszalińskim przez Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Koszalinie.
  4. Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą:
  • podmioty upoważnione do odbioru danych osobowych na podstawie odpowiednich przepisów prawa,
  • podmioty, które przetwarzają dane osobowe w imieniu Administratora lub na podstawie zawartej umowy powierzenia przetwarzania danych (tzw. podmioty przetwarzające).
  1. Dane osobowe będą przechowywane przez okres zgodnie z obowiązującym Jednolitym Rzeczowym Wykazem Akt.
  2. Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania (*jeżeli przetwarzanie odbywa się na podstawie zgody), którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem;
  3. Ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do Urzędu Ochrony Danych Osobowych gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych dotyczących Pani/Pana narusza przepisy rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO);
  4. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest wymogiem ustawowym. Jest Pan/Pani zobowiązana do ich podania.
  5. Pani/Pana dane nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany w tym również w formie profilowania.

 

Więcej o: Forum PCPR w Busku-Zdroju

Forum PCPR w Busku-Zdroju

Od 24 do 27 maja br. w Busku-Zdroju odbywać się będzie XIII Ogólnopolskie Forum Powiatowych Centrów i Miejskich Ośrodków Pomocy Rodzinie. Organizatorem Forum jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie „CENTRUM” wraz z Buskim Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie.

W Hotelu „Słoneczny Zdrój” gościć będzie kadra kierownicza, organizatorzy pieczy zastępczej z całej Polski. Tematem wiodącym będzie: „Siedem lat funkcjonowania ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej”.

Patronat honorowy nad spotkaniem pracowników pomocy społecznej objęli Wojewoda Świętokrzyski, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, Przewodniczący Rady Powiatu Buskiego, Starosta Buski oraz Burmistrz Buska- Zdroju.

W trakcie Forum Stowarzyszenie „Centrum” obchodzić będzie 10 lecie swojej działalności, powołane zostało w Busku-Zdroju w 2008 r. Dziś Stowarzyszenie spełnia bardzo ważną rolę w kształtowaniu polityki społecznej w samorządach oraz aktywnie inicjuje i konsultuje wprowadzane do systemu polskiej pomocy społecznej zmiany.

Gośćmi Forum będą przedstawiciele: Ministerstwa Rodziny Pracy i Polityki Społecznej, Związku Powiatów Polskich, Koalicji na rzecz Rodzinnej Opieki Zastępczej, Fundacji Dziecko i Rodzina.

mz

Więcej o: Proponowane Zmiany w pieczy zastępczej

Proponowane Zmiany w pieczy zastępczej

Poniżej kilka istotnych informacji dotyczących pieczy zastępczej. W powiecie koszalińskim działamy od lat deinstytucjonalizując pieczę (jako pierwsi w Polsce zlikwidowaliśmy Dom Małego Dziecka i Dom Dziecka), PCPR sam szkoli kandydatów na rodziny zastępcze, a żadne małe dziecko nie przebywa w pieczy instytucjonalnej. Zapraszam do lektury proponowanych zmian.

Mirosława Zielony

Większe wsparcie dla rodzin, rozwój rodzinnych form pieczy zastępczej, ograniczenie umieszczania dzieci w placówkach opiekuńczo-wychowawczych, przekazanie ministrowi rodziny całości zadań związanych z adopcją międzynarodową oraz zmiany w organizacji ośrodków adopcyjnych – takie rozwiązania przewiduje projekt nowelizacji ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej.

Od wejścia w życie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, czyli od 1 stycznia 2012 roku, etapowo wdrażany jest w Polsce proces przekształceń w obszarze pieczy zastępczej. Ma on na celu oparcie systemu na rodzinnych formach pieczy zastępczej i ograniczenie roli placówek opiekuńczo-wychowawczych. Mimo zadowalającego kierunku i tendencji, proces przekształceń nie przebiega wystarczająco dynamicznie. Efekt? Spełnienie ustawowych terminów stoi pod znakiem zapytania. Resort rodziny wie, jak temu zaradzić.

Coraz mniej dzieci w pieczy zastępczej- w 2016 roku w pieczy zastępczej zostało umieszczonych ponad 74 tys. dzieci. To o 2,3% mniej niż rok wcześniej. W ubiegłym roku (według wstępnych danych) w pieczy zastępczej znajdowało się ponad 73 tys. A to oznacza, że mamy do czynienia z dalszym spadkiem – tym razem o 2,1%.

Deinstytucjonalizacja wciąż zbyt powolna – w pieczy instytucjonalnej przebywa ok. 24% ogółu dzieci umieszczonych w pieczy zastępczej. Pozostałe 76% dzieci przebywa w pieczy typu rodzinnego. Dane statystyczne potwierdzają więc utrzymanie pożądanej przewagi formy rodzinnej nad instytucjonalną. Niestety zbyt wolne tempo zmian deinstytucjonalizacyjnych w obszarze pieczy zastępczej wynika z ciągle niewystarczającej liczby podmiotów rodzinnej pieczy zastępczej. Co więcej, skutkuje występującym wciąż umieszczaniem w pieczy zastępczej o charakterze instytucjonalnym dzieci w wieku poniżej 7 roku życia. Na koniec 2016 roku w placówkach przebywało 1 876 dzieci małych (do 6 lat). Rok później było to 1 744 dzieci.

Zwiększenie podaży usług na rzecz rodziny i dziecka – resort rodziny chce przyspieszyć proces zmian w pieczy zastępczej. Służyć temu będzie wspieranie rodziny poprzez zwiększenie podaży usług na rzecz rodziny i dziecka. Wszystko po to, aby do pieczy zastępczej trafiało dużo mniej dzieci niż obecnie, a te, które – z uwagi na problemy opiekuńczo-wychowawcze zostaną w umieszczone w pieczy – mogły jak najszybciej do wrócić do rodziny. W praktyce chodzi tu o umożliwienie każdej, a nie tylko dotkniętej kryzysem, rodzinie wychowującej dziecko skorzystanie ze wsparcia gminy. Będzie ono obejmować m.in. poradnictwo oraz ofertę placówek wsparcia dziennego. W razie umieszczenia dziecka w pieczy zastępczej rodzinie automatycznie zostanie przydzielony asystent rodziny. Poprzez intensywną pracę z rodziną doprowadzi on do jak najszybszego powrotu dziecka do domu. Obecnie zdarza się, że rodzina, której dziecko zostało umieszczone w pieczy zastępczej, nie otrzymuje wsparcia ze strony asystenta rodziny.

Preferowane rodzinne formy pieczy zastępczej – Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej stawia na rozwój rodzinnych form pieczy zastępczej i ograniczenie umieszczania dzieci w placówkach opiekuńczo – wychowawczych. Mimo pozytywnych zmian w obszarze pieczy zastępczej i zwiększającego się odsetka dzieci przebywających w rodzinnych formach, w placówkach opiekuńczo-wychowawczych nadal przebywa ok. 17,5 tys. dzieci. 1,7 tys. z nich to dzieci do 7 roku życia.

Rejestr centralny miejsc w pieczy zastępczej – Kluczową zmianą dająca szansę na efektywne i dużo szybsze poszukiwanie wolnych miejsc zwłaszcza w pieczy zastępczej o charakterze rodzinnym na terenie Polski jest stworzenie rejestru centralnego miejsc w pieczy zastępczej. Rejestr ten będzie prowadził minister rodziny. Dzięki rejestrowi sąd rodzinny, umieszczając dziecko w pieczy zastępczej, będzie miał informację o wolnych miejscach w pieczy zastępczej na terenie całej Polski. Obecnie sąd posiada dane w tym zakresie tylko w odniesieniu do powiatu, na terenie którego działa. Rejestr umożliwi nie tylko szybsze znalezienie odpowiedniej rodziny zastępczej, ale także łączenie w jednej formie pieczy rodzeństw, które wcześniej zostały rozdzielone i umieszczone w różnych formach pieczy zastępczej.

Zakaz umieszczania dzieci w placówkach – reforma pieczy zastępczej będzie polegała również na wprowadzeniu zakazu umieszczania dziecka poniżej 10 roku życia w placówce opiekuńczo-wychowawczej. Zakaz ten nie będzie obowiązywał, gdy w placówce będzie przebywać matka lub ojciec dziecka. Obecnie ustawa dopuszcza umieszczanie małych dzieci również w innych szczególnie uzasadnionych przypadkach. Jest to jednak nadużywane przez powiaty i orzekające w sprawie umieszczania dziecka sądy.

Zgoda na nową placówkę tylko wyjątkowo- w myśl nowych przepisów wojewoda będzie mógł wydać zezwolenie na utworzenie nowej placówki opiekuńczo-wychowawczej wyłącznie w wyjątkowych przypadkach. W tym zakresie będzie kierował się opracowanymi przez Ministerstwo Rodziny wytycznymi dotyczącymi rozwoju pieczy zastępczej w Polsce.

Zadania powiatu i gminy -w celu skłonienia powiatów do tworzenia nowych rodzin zastępczych i ograniczenia liczby placówek proponuje się, by w przypadku skierowania przez powiat dziecka do placówki opiekuńczo-wychowawczej, powiat sam pokrywał związane z tym koszty. Gmina nie partycypowałaby w kosztach pobytu dziecka w placówce. Nowelizacja dotychczasowych przepisów zakłada zmiany w zakresie współfinansowania przez gminę pobytu dziecka w pieczy zastępczej, tak aby jeszcze bardziej stymulować gminy do pracy z rodziną w kierunku jak najszybszego powrotu dziecka do rodziny.

Szkolenia dla kandydatów na rodziców zastępczych w każdym powiecie – zgodnie z projektem nowelizacji, kandydaci na rodziców zastępczych mogliby odbyć niezbędne szkolenie i uzyskać kwalifikacje w każdym, a nie tylko – jak to ma miejsce obecnie – wyłącznie we własnym powiecie.

 

Część dodatek wychowawczego na usamodzielnienie – ważną zmiana dla rodzin zastępczych i prowadzących rodzinne domy dziecka dotyczy dodatku wychowawczego. Obecnie dodatek ten jest wypłacany w wysokości świadczenia wychowawczego (500 zł). Projekt wprowadza zasadę, że dodatek wychowawczy w części odpowiadającej do 80% jego wysokości nadal będzie wypłacany rodzinie zastępczej. Pozostała część dodatku gromadzona będzie przez starostę na wyodrębnionym rachunku bankowym. Odłożone w ten sposób środki będą wypłacane dziecku w momencie jego usamodzielniania. Takie rozwiązanie pozwoli gromadzić środki finansowe na przyszłe potrzeby osób opuszczających pieczę zastępczą. Bieżące potrzeby osób umieszczanych w rodzinnej pieczy zastępczej są pokrywane ze świadczenia na pokrycie kosztów utrzymania dziecka, otrzymywanego miesięcznie przez rodziny zastępcze i osoby prowadzące rodzinne domy dziecka. Nie ulega wątpliwości, że okres usamodzielnienia wymaga silniejszego wzmocnienia finansowego. Z tego powodu część dodatku wychowawczego będzie gromadzona dla dzieci. Należy zauważyć, że obecnie w wielu rodzinach zastępczych tak się właśnie dzieje.

Wynagrodzenie dla rodzin zastępczych i prowadzących rodzinne domy dziecka – Nowe przepisy zakładają, że wynagrodzenie przysługujące rodzinie zastępczej zawodowej i prowadzącemu rodzinny dom dziecka nie może być niższe niż kwota minimalnego wynagrodzenie za pracę.

Adopcje międzynarodowe po nowemu- wprowadzenie w 2017 roku ograniczeń w adopcjach międzynarodowych wyznaczyło początek zmian w tym zakresie. W myśl projektowanych przepisów nowym rozwiązaniem będzie przekazanie całości zadań związanych z adopcją międzynarodową resortowi rodziny. Obecnie kompetencje w tym obszarze posiada zarówno ministerstwo, jak i ośrodek adopcyjny, który dokonuje kwalifikacji dziecka do adopcji międzynarodowej.

Większa rola ministra rodziny – projekt ustawy zwiększa rolę ministra rodziny w zakresie organizacji ośrodków adopcyjnych. Zgodnie z nowymi przepisami, minister rodziny może wystąpić do samorządu województwa o utworzenie ośrodka adopcyjnego lub jego likwidację. Co ważne, samorząd województwa będzie takim wystąpieniem związany. To duże udogodnienie dla rodzin planujących przysposobienie dziecka, biorąc pod uwagę, że w niektórych dużych województwach liczba ośrodków adopcyjnych jest zbyt mała, a w innych działa tylko jeden ośrodek adopcyjny.

Ciągłość procedur i stabilna sytuacja ośrodków adopcyjnych – nowe przepisy przewidują, że zlecenie realizacji zadań ośrodkowi adopcyjnemu będzie następowało na czas nieokreślony. W myśl dotychczas obowiązujących przepisów marszałek województwa zleca prowadzenie ośrodka adopcyjnego na okres co najmniej 5 lat. Proponowana zmiana ma na celu zagwarantowanie ciągłości prowadzonych procedur adopcyjnych przez ośrodki adopcyjne oraz zapewnienie ich stabilnej struktury na terenie całego kraju.

Zmiany w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym… – projekt nowelizacji dotychczasowych przepisów zakłada również zmianę w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym. Zmierza ona do wydłużenia do 14 tygodni okresu, w którym rodzice mogą wyrazić zgodę na przysposobienie bez wskazania przysposabiającego (tzw. przysposobienie blankietowe). Obecnie okres ten wynosi 6 tygodni i wydaje się zbyt krótki na podjęcie tak nieodwracalnej w skutkach decyzji. Wydłużenie tego okresu pozwoli na prowadzenie intensywnej pomocy rodzinie. Co ważne, może przyczynić się do zmiany decyzji w sprawie zgody na przysposobienie dziecka.

… i Kodeksie pracy – nowelizacja przewiduje również istotne zmiany w zakresie prawa do urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego przysługującego rodzicom adopcyjnym. Aktualnie prawo to przysługuje rodzicom adopcyjnym, którzy przysposabiają dziecko w wieku do 7 roku życia, a w przypadku dziecka, wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego, nie dłużej niż do ukończenia przez nie 10. roku życia.

W myśl projektowanych przepisów proponuje się przyznanie wspomnianego uprawnienia (5 lub 10 tygodni urlopu) również tym rodzicom, którzy przysposobili starsze dzieci. Rozwiązanie to będzie sprzyjać budowaniu więzi rodziców adopcyjnych z dzieckiem, które pojawia się w rodzinie. Nie ulega wątpliwości, że budowanie więzi jest w tym przypadku trudniejsze niż w rodzinach biologicznych. Wymaga więcej pracy i zaangażowania, a – co się z tym wiąże – również czasu. Przyznanie uprawnienia do urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego także rodzicom adopcyjnym decydującym się na przysposobienie dzieci starszych jest zatem w pełni uzasadnione. Rozwiązanie ma szansę wpłynąć na decyzje o adopcji dzieci starszych.

mz

Więcej o: Harmonogram działań w ramach projektu: „Zintegrowane wsparcie dla rodzin i pieczy zastępczej na terenie  województwa zachodniopomorskiego”

Harmonogram działań w ramach projektu: „Zintegrowane wsparcie dla rodzin i pieczy zastępczej na terenie województwa zachodniopomorskiego”

 (aktualizacja na dzień 2.05.2018 r.)

Powiat: koszaliński

Lp. Rodzaj oferowanego wsparcie Data uruchomienie wsparcia Miejsce prowadzenie wsparcie (adres) Dodatkowe informacje np.:

wcześniejsze umówienie telefoniczne, itp.

1. Doradztwo rodzinne 2.01.2018 Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie  w Koszalinie W godz. 7:30 – 15:30

Tel. 94 71 40 224, 94 71 40 210, 94 71 40 211, 94 71 40 226, 94 71 40 216

2. Doradztwo psychologiczne 15.01.2018 Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie  w Koszalinie Umawianie telefonicznie (nr tel.  94 71 40 224, 94 71 40 216)  i osobiście w siedzibie PCPR. Brak stałych dyżurów – dostosowane do potrzeb uczestników.

 

3. Doradztwo pedagogiczne – edukator seksualny 15.01.2018 Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie  w Koszalinie Umawianie telefonicznie (nr tel.  94 71 40 224, 94 71 40 216)  i osobiście w siedzibie PCPR. Brak stałych dyżurów – dostosowane do potrzeb uczestników.

 

4. Doradztwo prawne 24.05.2017 Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie  w Koszalinie Umawianie telefonicznie (nr tel.  94 71 40 224, 94 71 40 216)  i osobiście w siedzibie PCPR. Brak stałych dyżurów – dostosowane do potrzeb uczestników.

 

7. Usługi mediacji rodzinnych 2.01.2018 Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie  w Koszalinie Umawianie telefonicznie (nr tel.  94 71 40 224, 94 71 40 216)  i osobiście w siedzibie PCPR. Brak stałych dyżurów – dostosowane do potrzeb uczestników.
8. Inne wsparcie (wpisać jakie) – psychoterapia 15.01.2018 Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie  w Koszalinie Umawianie telefonicznie (nr tel.  94 71 40 224, 94 71 40 216)  i osobiście w siedzibie PCPR. Brak stałych dyżurów – dostosowane do potrzeb uczestników.